Ar kas nors vyksta?

Beveik 3 metus nerašiau čia… Gal jau ir nebemoku minčių dėstyt padoriai? Bet už domeną moku. Už serverį moku. Tai gal nereikia visai užmest?

Visi turinio kūrėjai Lietuvoj išsikraustė į Facebook. Ten rašo, nebesivargina turėti pilnaverčių tinklaraščių. Jaunesni naudojasi Instagram, dar jaunesni – TikTok.

Ir kažkada čia nuskambėjo žiniasklaidoje, kad Facebook (kartu su Instagram) išeis iš Europos, nes reguliavimai per dideli. Pvz. ES piliečių duomenys fiziškai turi būti Europoje. Spėju, dar visi kiti BDAR (GDPR) dalykai irgi turėtų gerai nervinti.

Aišku, neišėjo Zuckerbergas iš Europos. Ir kažin, ar išeis. Bet susimąsčiau labiau apie socialinius tinklus: kur reikės pasidėt, jei FB ir Instagram nebeliks? Ir ar tai būtų kažkas blogo?

Pirmiausia, tai apie patį Facebook turiu nusiskundimų vis daugiau. Ne dėl naujo dizaino, kaip dauguma. Man kaip ir nieko tokio. Bet algoritmai pradeda stipriai užknist. Jei aš nuolat žmonių įrašų nepalike’inu, tai galiausiai aš jų pradedu nebematyt savo sienoj. Aš „lurkeris“ – man patinka skaityt, bet reaguot bei komentuot, aš nebūtinai pasivarginu. Tai dar atrodė pusiau pakenčiama, kai nustojo rodyti tik sekamus žmones. Pavyzdžiui Rokiškį Rabinovičių, Andrių Tapiną ar Ingridą ŠImonytę. Bet kai jau ir tų, kurie žymesni, bet yra draugų sąraše (pvz Paulius Ambrazevičius) pradėjau nebematyt, tai likau dar nemaloniau nustebintas. Net ir juos susidėjus į favoritus, situacija nepagerėjo. Bet, b**t, visokių Buzzfeed testų „kokiam Hario Poterio veikėjui tiktum į porą“ tai pilna. Ir ne tai, kad reklama, kur prirašyta „Sponsored“, bet tiesiog tipo „Tau gali patikti“. Kai tiek siūlo, tai ir paspaudžiu kartais. Tai dar labiau siūlo…

Bet kodėl vis tiek FB sėdžiu velnias žino kiek laiko? Keli dalykai, kurie atitinka mano (ko gero, ir daugelio kitų) kriterijus.

Pirma – turinys pasiekiamas bet kam patogia forma: tekstu, video, nuotraukom, nuorodom(kažkas sakė, kad jei dedi išorines nuorodas, tai tavo turinys rodomas mažiau – tai nelabai tinka pavyzdžiui „Autisto tėčiui“ (mano šeimos projektas), kur dalinamės nemažai išorinės informacijos). Taip pat ir kurti galima bet kaip. Man patinka skaityt. O kurti – rašant. Aš nemoku nei fotografuot, nei filmuot. Tie, kurie rašyt nesugeba, dabar kuria video, deda nuotraukas. Kaip taisyklė, visokie antivakseriai tai daugiausia video ir deda. Gal kažkas paprotino, kad su rašyba pas juos dažniausiai prastokai.

Kitas dalykas – įsitikinimas, kad informaciją gauni iš tikrų žmonių, prie kurių yra vardai, pavardės. Ne pseudonimai. Žinoma, nemažai ten yra netikrų anketų, botų. Bet vis tiek tas „anonimiškumo nebuvimas“ suteikia saugesnį pojūtį. Dėl to ir melagienos ten sklinda labai sparčiai. Nes juk „taigi ŽMOGUS pasakė“.

Grupės. Galima jungtis tiek į privačias, tiek į viešas grupes, ir tarpusavyje dalintis informacija kažkuria tema. Aš pakraupau, kiek žmonių susirenka į antivakserių bei šiaip sąmokslo teorijų mėgėjų gretas…

Puslapiai. Priešingybė „tikram asmeniui“. Bet jei nori skleisti informaciją, kuri nebūtų tiesiogiai siejama su tavimi, tai irgi pliusas.

Pakankamai lanksti privatumo kontrolė. Kitur jos arba per daug, arba per mažai.

Interfeisas išverstas į daug kalbų.

Manau, tai yra svarbūs kriterijai, kodėl Facebook toks populiarus.

Bet jis užknisa. Labai.

Tai kokios alternatyvos, nenorint likti visai „asocialiu“ (nebūti jokiame socialiniame tinkle)?

Instagram. Tarkime, tai atskiras tinklas, o ne FB filialas. Tai vizualus tinklas – nuotraukos, trumpi video, „storiai“. Visokie influenceriai ten smirdi. Žinoma, prie nuotraukos tekstą gali pridėt, bet jis visada liks antroj vietoj, ir jei norėsi rimtesnės žinutės, ji liks nepastebėta. Kol kas dar ten sėdi jaunesni žmonės, bet vyresni irgi po truputį kraustosi, bei patys vartotojai auga.

TikTok. Kaip Instagram, tik trumpi video. Kažkodėl daugumai atrodo, kad ten tik vaikai renkasi. Bet, tiesą sakant, ten galima ir tokio turinio rasti, kurio kiniečiai kažkodėl netraktuoja kaip NSFW…

Abu šitie tinklai yra gal ir patogūs turinio vartojimui, kai nenori gauti informacijos, nenori apkrauti smegenų. Tačiau kūrimas reikalauja bent jau būti fotogenišku arba mokėti pateikti vizualią informaciją. Aš ne toks. Man visada pirminis informacijos priėmimo ir pateikimo būdas – tekstas. Aš nesuprantu, kaip kai kurie žmonės mokosi programuoti iš video YouTube. O būnant socialiniame tinkle informaciją reiktų ne tik vartoti, bet ir kurti.

Twitter. Lietuvoje jį naudoja kiek žmonių? 100? 200? Ir ilgo teksto ten neparašysi. Dabar lyg ir daugiau sakinių galima sutalpinti, bet vis tiek – tai yra platforma dalintis trumpom žinutėm.

Kitokia alternatyva: reddit. Ten, kaip ir FB, informacija pateikiama visom formom: tekstas, video, nuotraukos, nuorodos. Ir tos informacijos yra DAUG. Tik ne lietuviškai… Lietuvių ten dar mažiau nei twitter, todėl turinio mažai. Taip pat daugelis ten ir neis, nes puslapis neišverstas lietuviškai. Kita vertus – tai nėra tiek blogai – mažiau nekokybiško turinio (antivakserių ir vatnikų ten nedaug). Kitas dalykas – visi sėdi su pseudonimais. Pagal vardą nieko nesurasi. Tas pseudoanonimiškumas šiek tiek atbaido, pripratus prie normalių vardų.

Dar vienas puslapis, kurį aš priskiriu socialiniams tinklams: Quora. Tai lyg ir turėtų būti klausimų-atsakymų sistema, tačiau man labiau panašu į socialinį tinklą: vartotojai su vardais pavardėm, nemažai klausimų klausia ne faktų, o nuomonės. Tačiau vis tiek – turinio forma yra pakankamai ribota: klausimas-atsakymai. Dar ten trolių nemažai. Iš tiesų, tai lietuviškieji elfai turėtų labai atkreipti dėmesį į Quorą – ten prosovietiniai stipriai reiškiasi.

Apie visokius rusiškus tinklus neverta net kalbėti. Kaip ir apie visokias smulkmenas kaip diaspora, ar panašiai. Ten per mažai žmonių, kad būtų įdomu ir naudinga (kaip ir žalinga).

Manau, kad Facebook pasitraukus, per pakankamai greitą laiką žmonės į kažką persiorientuotų. Galbūt pasiskirstytų po skirtingus tinklus, ir niekur nebūtų kritinės masės. Bet kol kas yra, kaip yra, ir Zuckerbergas su savo staugti verčiančiais algoritmais karaliauja mūsuose.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *