Keletas faktų apie Betmeną

Betmenas – žmogus šikšnosparnis. Ko gero vienas ryškiausių paskutinio meto komiksų veikėjų. Viskas, kas su juo susiję – populiaru ir traukia dėmesį. Pateiksiu keletą faktų apie šią asmenybę, bei jo istoriją. Manau daugeliui tai bus žinoma, o gal kai kas atras ir ką naujo…

Pirmas Betmeno pasirodymas – 1939 metų “Detective Comics”. Iš pradžių buvo norėta sukurti kažką panašaus į ne per seniausiai pasirodžiusį Supermeną, bet išėmė raudoną spalvą, apsiaustą padarė panašų į šikšnosparnio sparnus. Nuo pat pradžių herojus užsirekomendavo kaip puikus detektyvas. Jam netgi lipdoma “geriausio pasaulio detektyvo” etiketė.

Pirmuosiuose komiksuose Žmogus Šikšnosparnis nevengė žudyti nusikaltėlių, tačiau praėjus kuriam laikui, kūrėjai nutarė, kad jis nežudys. Nuo to laiko Betmenas stengiasi nežudyti jokio žmogaus. Jis gali kažkam leisti neišgyventi, bet kad pats tyčia žudytų – ne. Nors neretai jis muša niekšus net jei tam ir nėra reikalo – panašu, kad jam tai patinka.

Savo arsenale Betmenas turi gausybę visokių prietaisų(kuriuos jis pats gaminasi). Nuo dūmų granatos savo dirže iki raketų betmobilyje. Tačiau jo arsenale nėra šaunamųjų ginklų.

Briusas Veinas (herojaus tirkasis vardas) yra paprastas žmogus – be jokių super galių. Vieninteliai jo sugebėjimai – iki maksimumo ištreniruotas kūnas bei genialus protas. Na, galbūt dar tai, kad jis – milijonierius 🙂

Vienas pagrindinių Žmogaus Šikšnosparnio priešų – Džokeris, darantis nusikaltimus pagrinde dėl linksmumo. Nuo pat pradžių jis stengiasi varžytis su Tamsiuoju Riteriu. Manoma, kad Džokeris turi daugybę įvairių prietaisų savo arsenale. Dauguma jų savo išmone panašūs į Betmeno, tačiau dažniausiai iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip linksmi žaislai. Pavyzdžiui – gėlė švarke, purškianti ne vandenį, bet rūgštį.

Moteris – Katė. Taip pat viena iš seniausių nusikaltėlių, kurią gaudo Žmogus Šikšnosparnis. Tačiau jų santykiai – komplikuoti. Nors viena – nusikaltėlė, o kitas – teisingumo vykdytojas, bet vienas kitam jie akivaizdžiai jaučia simpatiją. Pagal vieną versiją jie net kartu susilaukia dukters, nors tai oficialiai nepatvirtinta.

Betmenas turi sūnų – Damianą Veiną. Jis yra Briuso Veino ir vieno didžiausių jo priešų – Ra’s al Ghul dukters Talios sūnus.

Buvo nemažai spekuliacijų, kad iš tikrųjų Betmenas yra gėjus. Ir galbūt netgi pedofilas. Šią idėją skatino tai, kad ilgą laiką jo akiratyje nebuvo jokios moters. Jis gyveno vienas dideliame name tik su senu tarnu bei nepilnamečiu padėjėju (Robinu), su kuriuo dar ir miegodavo vienoje lovoje. Po tokių pareiškimų (maždaug 1954 metais) Betmeno komiksų pardavimai stipriai krito. Kad kažkaip reabilituot šį veikėją, greitai atsirado ir Šuo Šikšnosparnis, po jo sekė Moteris Šikšnosparnis ir netgi Mergina Šikšnosparnis, kurios akivaizdžiai “kabino” pagrindinius veikėjus – vyrus. Visa ši kompanija tapo panaši ne į superherojų komandą, bet į šeimą, vaizduojamą kokiame nors komiškame seriale.

Kai kuriose versijose Betmenas yra vienas iš JLA (Justice League of America) įkūrėjų bei lyderių. Tačiau jis nėra ten dažnas svečias, kadangi dažniausiai mėgsta dirbti vienas.

Šiuo metu Briusas Veinas savo pasauliui yra miręs. Betmeno kaukę užsidėjo ilgametis padėjėjas Robinas, o pastarojo rolę perėmė kitas Veinas – Damianas, Briuso sūnus. Tačiau komiksuose niekas nelieka negyvas ilgam. Tai, kas kažkada turėjo nužudyt Tamsujį Riterį, iš tiesų tik nusiuntė jo sąmonę į paralelinį pasaulį. Kalbama, kad greit Briusas Veinas grįš į savo pasaulį. Šiaip ar taip – jei Betmenas nėra Briusas Veinas, tai nėra tikrasis Betmenas.

Kol kas tiek. Jei kam įdomu – galit paklaust. Gal dar ką nors papasakosiu 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *