Komiksas savaitei: Superman: Red Son

Red Son - Cover

Pavadinimas: Superman: Red Son

Leidėjas, metai: DC Comics, 2003

Kas nutiko?

Apie 1950-uosius išaiškėjo, kad SSRS turi slaptą ginklą – Supermeną. Jis nenugalimas, ir veikia vedinas komunistų partijos idealų.

Kodėl tai įvyko?

Iki žemės mažojo superherojaus kosminis laivas atskrido pusdieniu vėliau (ar anksčiau). Ir dėl to nusileido ne kažkur Amerikos tyruose, bet sovietinėje Ukrainoje. Žinoma, režimas, pamatęs jaunuolio sugebėjimus, priglaudė pas save, ir išaugino sau ginklą.

Kas sekė po to?

Stalinas mirė. Supermenas, nors ir nenorėdamas, apsiėmė vykdyti tai, kam buvo ruoštas – valdyti SSRS. Galiausiai beveik visas pasaulis prisijungė prie „Varšuvos pakto“. Liko tik JAV, nuo kurios atsijungia valstijos. Po ilgų kovų Supermenas supranta, kad tapo diktatoriumi, ir tai nėra gerai. Jis paaukoja save tam, kad išgelbėtų žemę. Bent jau taip visi galvoja. Po viso šito Lex’as Luthor’as išanalizuoja paliktus mokslinius tyrimus ir tada žmonija tikrai suklesti…

Pastabos

Šitoj istorijoj galiausiai išaiškėja, kad Luthor’as iš tiesų norėjo gero žmonėms, tik jo metodai buvo ne patys geriausi. Supermenui čia vietoj „S“, ant krūtinės – sovietiniai kūjis su pjautuvu. Yra šitoj istorijoj ir kovotojas prieš priespaudą Betmenas – nešioja rusišką žieminę kepurę („ušankę“). Nemažai originalios Supermeno istorijos veikėjų čia „lokalizuoti“ Rusijai(Pete Ross – Pyotr Roslov, Lana Lang – Lana Lazarenko), arba šiaip – kitame kontekste(Lois Lane – Lois Luthor). Pati pabaiga šiaip kiek netikėta. Taip ir neaišku, iš kur čia atsirado Brainiac’as – originalioje Supermeno istorijoje, jis yra sukurtas pačiame Kriptone. Čia gi tos planetos nėra…

Įvertinimas

Nors istorijoje ir sukeistos pusės, bet kažkaip nesijaučia nė vienos pusės propagandos – nei kad SSRS buvo geriau, nei kad JAV režimas geresnis. Jie tiesiog kitokie. Ta netikėta pabaiga man tikrai patiko.

Piešta gražiai, viršeliai dvelkia sovietmečio stiliaus propagandiniais plakatais, o pat piešimas – pakankamai standartinis amerikietiškas.

 

Vertinčiau 9/10 – kai kurie dalykai taip ir lieka neaiškūs, bet skaitosi gerai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *