Apie Žmogų iš plieno

Įspėjimas! Galimi „spoileriai“!

Tiksliau gal ne visai apie patį Supermeną, ar tik naujausią jo filmą, bet apie tai, kaip jį kas perkūrė TV ir kino ekranuose.

Visų ekranizacijų neminėsiu, kadangi jų buvo tikrai nemažai, taip pat animaciją paliksiu kitam kartui. Aptarsiu tas, kurias pats mačiau, ir kurios man atrodo svarbesnės.

Manau, daugeliui mūsų kraštuose Supermenas asocijuojasi ne su komiksų herojumi, o su aktoriumi Christopher’iu Reeve’u, kuris įkūnijo šį veikėją 1978-ųjų metų filme, bei jo tęsiniuose. Nors tęsiniai ir nebuvo labai geri, tačiau originalus filmas buvo tikrai neblogas. Netgi specialieji efektai atrodo pakankamai kokybiški. Pat Supermenas ten vaizduojamas toks, koks maždaug ir turėjo būti komiksų „Bronzos amžiaus“ laikotarpio žmogus iš plieno: ne raumenų kalnas, tačiau stiprus, absoliučiai teisingas bei atsakingas herojus, susiduriantis ir su žmogiškom problemom. Tiesą sakant, to laikotarpio komiksų neskaičiau daug, todėl negaliu atsakyti, kaip tuo metu buvo vaizduojamas Lex’as Luthor’as. Galiu pasakyti tiek, kad tame filme komiškai vaizduojamas nusikaltėlis nė iš tolo neprilygsta tam Luthor’ui, kurį galima sutikti vėlesnėse inkarnacijose. Šiame filme galima suprasti, kad būtent Klarkas Kentas yra maskuotė, o Supermenas (Kal El) yra tikrasis ego.

1994-1997 metais buvo rodomas serialas „Lois & Clark: The New Adventures of Superman“. Čia didesnis dėmesys buvo skiriamas būtent Luizos ir Klarko santykiams, o ne herojaus nuotykiams. Mažai dėmesio skirta Supermeno kilmei, beveik visi priešai – žemiškos kilmės. Tuo metu, kai žiūrėjau šį serialą, tai buvo kažkas įdomaus. Tačiau dabar galvoju, kad ten niekur neišgirdau, kad kažkas Klarką Kentą pavadintų Kal El’u. Ir apibendrinus – nebuvo tai kažkas ypatingo…

Kai paminėjau pirmo filmo tėsinius, ir kad jie nebuvo pavykę, prie jų galima buvo įtraukt ir 2006-ųjų „Superman returns“. Nors kiti aktoriai, kita komanda, tačiau veiksmas vyko po „Superman II“ pavaizduotų įvykių. Žinoma, vaizdas įspūdingesnis, nei anuose filmuose, tačiau veikėjai nelabai pasikeitę, ir netapę įdomesni.

O štai nuo 2001-ųjų metų komiksų fanus džiugino serialas „Smallville“. Jame buvo vaizduojamas laikotarpis nuo Klarko Kento paauglystės, iki jo tapimo Supermenu. Kūrėjai pakankamai rimtai apsiėmė perkurti herojaus istoriją. Ir jiems tai pavyko. Šiame seriale buvo rimtai atskleistas Klarko Kento charakteris, bei kas padėjo jam tapti tuo, kuo jis galiausiai tapo. Taip pat didelį vaidmenį atliko ir kiti DC herojai (gaila, Betmeno ten nebuvo) Ir štai ten pagaliau Lex’as Luthor’as buvo pavaizduotas kaip verslininkas, manipuliatorius, tuo pačiu Klarko draugas, po truputį tampantis blogiečiu. Iš tiesų, jei kas nori susipažint su Supermenu, be komiksų galiu drąsiai rekomenduoti šį serialą. Čia herojus vaizduojamas su žymiai daugiau žmogiškumo ir tamsiųjų pusių. Aišku, reikia atkentėt keletą pirmųjų sezonų. Vėliau viskas tik gerėja.

Ir štai, kai išėjo kalbos apie tai, kad nauja Supermeno ekranizacija „Man of Steel“ bus vėl jo istorijos perrašymas, tikėjausi kažko tokio – daugiau tamsos ir problemų šiame itin šviesiame superherojuje… Ir to negavau… Nors reklama plakatuose siūlė pamiršti viską, ką žinojau apie Supermeną, kažko naujo ir netikėto pamatyt neteko. Na, efektų buvo daug ir neblogų. Bet tai ir viskas – veikėją buvo galima pavaizduoti įdomesniu. Dabar jis daugiau mušasi, nei kalba. Ir beveik nedvejoja, kad pirma turi eit kumščiai, o tik po to žodžiai. Nemačius ankstesnių žmogaus iš plieno ekranizacijų, šitas filmas tikrai gerai susižiūri. Tačiau mane sugadino Smallville, todėl tikėjausi kažko daugiau…

Mano asmeninė išvada jau akivaizdi, ir yra ta, kad geriausia vaidybinė (animaciją ir komiksus paliekant nuošaly) Žmogaus iš plieno inkarnacija yra serialas Smallville.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *