M$ marketingas

Manau jau ne vienas aš šią savaitę sužinojau, kaip Microsoft rengia apmokymus BestBuy (kažkas panašaus į mūsų Topo Centrą) darbuotojams, kuriuose paaiškina, kodėl Windows jų klientams yra geriau nei Linux. Praėję kursą darbuotojai gauna windozę tik už 10$. Pasiskaitinėjęs tuos straipsnius, pažiūrėjęs screenshot’us susidariau tokią nuomonę: šiaip tai M$ gali ir nemeluoja, bet pateikia faktus per savo prizmę.

Paveikslėlių nepateikinėsiu – jau visus ko gero jie užkniso. Tiesiog šiaip – aprašysiu pateiktus faktus.

Taigi. Teigiama, kad Linux prastai palaiko kameras, iPod’us ir MP3. Nesupratau, ką jie turi omeny “MP3” – išorinius, ar programinius. Kadangi paminėta prie iPod, tai gal išorinius. Na ką aš žinau… Webcam’as pas mane veikia, iPod’o nemėginau, bet kiek pasiskaičiau, tai irgi be didesnių bėdų galima susinchronizuot – songbird turi plugin’ą, o kiti grotuvai dažniausiai prisijungia kaip įprasta USB aparatūra, ir be jokių problemų galima perkėlinėt savo failus.

Kitas teiginys – prastas printerių ir skanerių palaikymas. Daug neteko susidurt, bet kiek teko, tai veikia be problemų. Žinoma, aš naudojau HP, kurie turi net savo “control center” būtent linuxui. O be to – esu garantuotas 100%, kad ir ant windozės ne visi printeriai eis. Mums darbe nepavyko paleist kažkokio senesnio minolta printerio ne tik ant Vista, bet ir ant XP. Skaneriai – galiu pasakyt tą patį, kaip ir su printeriais.

Programinis suderinamumas. Hm… Čia reikai suprast maždaug “Linux nepalaiko daugelio programų”? Na, Linux turi tikrai nemažai programų, o ir windows’ines (ne 100%) palaiko per wine. Jei rimtai, tai šitą faktą mažiausiai supratau 🙂

Linux nepalaiko Windows Live. Siaubas, kokia tragedija! Pala… Tas Windows Live tai kas? Paštas, MSN, kažkoks Photo Gallery. Jei naudotis online paštu, tai gal aš geriau rinksiuos gmail. O jei jau yra hotmail dėžutė, ir norisi atskiros programos – ne viena jų ir ne dvi ant Linux. MSN… Nedaug pokalbių programų, kurios nepalaiko šio protokolo. Photo Gallery – wtf? Yra juk Picassa, Flickr.

Klientai negalės žaisti norimų žaidimų. Ir kaip pavyzdys pateikas World Of Warcraft. Vat šitą žaidimą tai kas tik nori, tas ir žaidžia ant Linux – wine pagalba. Ko gero vienas lengviausiai per wine paleidžiamų žaidimų 🙂 Šiaip tai vienas gyvačiokas paleido WOW net ant FreeBSD, tai ką jau apie Linux kalbėt… Kai kas sako – bet windozėje gali WOW instaliuot į šviežią sistemą, o Linux reikia dar wine gaut. Jau kas kas, bet wine gavimas – keleto paspaudimų reikalas. O ir šiaip dėl žaidimų ant Linux – aš jau rašiau, kad esu paleidęs Spore, Sims3 ir dar keletą žaidimų. Ir išvis – žaidimams skirtos konsolės.

Linux neteikia palaikymo. Ane? Firmos, kurios kuria ir platina populiariausias distribucijas, tą palaikymą teikia. Kai kas sako, kad iš Lietuvos nepaskambinsi, ir tau lietuviškai nepatars. O M$ palaikymas ką patars? “Paleiskite programą iš naujo, perkraukite kompiuterį”?

Video pokalbiai. Na, čia jau šiek tiek skaudžiau, bet… Skype linux versijoje jau yra video palaikymas. Nepatnka skype? Yra aMSN – veikia MSN protokolu ir palaiko video pokalbius. Yahoo – Kopete galima naudot. Pastaroji, beje, palaiko ir MSN video pokalbius. Gtalk – kažkas jau daroma, kiek žinau, iš pačių google.

Toliau teigiama, kad Windows 7 – praktiškai labiausiai išbaigtas produktas pasaulyje. Palaiko krūvas išorinių prietaisų, online tarnybų, populiariausias programas. Dėl programų – yra gi alternatyvų, o jei nėra, tai wine galima naudot.

Kaip windows privalumai pateikiama: reguliarūs atnaujinimai (kiekvieno mėnesio antrą antradienį lyg ir); atitinka vartotojų lūkesčius (na, čia tai gal ir tiesa – ko tie varotojai nori? Nelabai daug); galimybė nemokamai parsisiųst programų (o aš galvojau, kad visa tai, ką Linuxe gali parsisiųst – irgi nemokama. Klydau gal?)

Kitas teiginys – mitas, kad Linux lengva atnaujint. Kaip įrodymą pateikia tai, kad, tarkim, Ubuntu gali turėt šimtus atnaujinimų per mėnesį, ir vartotojas negali žinot, ar jam tikrai tų atnaujinimų reikia. Nu Laba diena! Pirmiausia – jei jau kažkas Ubuntu atsinaujina, tai ne tik pati OS, bet ir praktiškai visos įdiegtos programos (na, tas, kurių nėra repositorijose (skype, google produktai), tenka rankiniu būdu atnaujint, bet ne tame esmė). Windozėj tenka paleist vos ne kiekviena programą ir tikrint, ar nėra kokio atnaujinimo, ar net išvis – eit į kūrėjų puslapį. Ir tikrai prie kiekvieno atnaujinimo parašyta, ar jis būtinas, ar ne. Dar kas nervina windows atnaujinimuose – beveik po kiekvieno reikia perkraut kompiuterį. O jei koks rimtesnis, tai perkrauna ir be tavo žinios, ar bent jau primena kas 10 min 🙁 Ubuntu jei jau kažkoks kritinis atnaujinimas, kad reikia perkraut, tai gali pasakyt “ne dabar”, ir būsi taip ir suprastas, o ne “tai gal po 10 minučių primint?”

Ko gero labiausiai prajuokinęs “faktas” – Linux saugesnis nei Windows, yra mitas. To įrodymas – jei saugumo spraga aptikta, niekas negarantuoja, kad ji bus ištaisyta, ir vartotojai paliekami likimo valiai. Na, jei jau spragos atrandamos, jos pakankamai greit ištaisomos. Ne pusės (ar dugiau) metų bėgy. O jei kuri neatrasta, tai ja nelabai kas ir gali pasinaudot 🙂 Taip pat prie saugumo pridėta, kad Linux’e negalima uždėt apribojimų vaikams. Na ką aš žinau – vienam vaikui aš ir laiką riboju, ir puslapių neduodu lankyt…

O vat, kad Linux paprastam vartotojui sunkiau išmokt ir perprast, tai sutikčiau. Bet irgi dalinai. Jei tas žmogus prieš tai dirbęs vien tik su windoze, tada tikrai problematiška…

Tai štai kaip Microsoft moko pardavinėt Windows, o mest į šiukšlyną Linux. Tačiau, pasirodo, tokią pačią kampaniją jie varo ir ant kito savo konkurento – Apple.

Čia aš per daug nesigilinsiu – neturiu MAC’o. Gal kas turintis daugiau kompetencijos pakomentuos rimčiau. Tiesiog šiaip kai ką paminėsiu.

Pirmas dalykas, kurį jie teigia, kad už tą pačią sumą galima gaut žymiai geresnį kompiuterį, nei MAC. Ir po to aiškinama, kad tuos pinigus, kuriuos vartotojas sutaupė “ant geležies”, galima išleist aptarnavimo reikalams.

Toliau taigiama, kad Windows Live – nemokamas, o Apple paslaugos kainuoja kažkokią sumą per metus. Bet tai ar visa tai, ką teikia Apple, teikia ir Live? Abejoju…

Džiaugiamasi, kad Windows turi galimybę keisti išvaizdą. Na, kiek aš mačiau, tai gali įjungt/išjungt “Aero”, pakeist keletą numatytų temų. Nežinau, kaip su išvaizdos konfigūavimu ant OS X, tai patylėsiu. Bet linux tam suteikia beveik neribotas galimybes 🙂

Vėlgi grįžtama prie to, kad Windows turi daugiau programų, nei OS X. Bet tai ar visos jos reikalingos? Gal geriau viena programa, kuri padaro savo darbą gerai, o ne milijonas programėlių, kad atlikt vieną užduotį? Ir be to – patys M$ leidžia asvo Office specialiai OS X.

Vėlgi žaidimai. Jau nemažai naujų žaidimų kuriami ir OS X sistemai. O be to – wine yra ir čia.

Dar pateikiami kažkokie “feature’ai”, kurie yra tik Windows. Na, OS X jie tiesiog vadinasi kitaip arba padarytas kitoks sprendimas. O be to – kiek žinau, tai OS X jau pateikiama kartu su kažkokiu programų rinkiniu…

Taigi. Microsoft marketingas žengė pakankamai agresyvų žingsnį. Suprantu, kodėl galima “važiuot” ant Apple. Jie pagrindiniai konkurentai (užėmė gal 10% rinkos), o be to – patys pirmi pradėjo su savo “I’m a Mac, and I’m a PC” reklamom. Tačiau Linux… Taigi gal net 1% nesiekia. Bet vistiek reikia kažkaip pašalint iš žaidimo. Gal vis tik supranta, kad Windows 7 nebus jau toks super produktas, ir žmonės vis toliau ieškos alternatyvų, o radę liks patenkinti?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *