Lietuvos Liaudies Respublika

Ir vėl išlindo LANVA su reikalavimais blokuoti linkomaniją. Ir vėl tie blokavimai, cenzūra. Kas nors išvis klauso, ką sako IT specialistai bei šiaip mąstantys žmonės dėl šito reikalo? Tai NEEFEKTYVU ir išvis – KVAILA!

Kas iš to, jei teismas ir įpareigos blokuoti linkomaniją? DNS filtravimas? Baikit juokus! Priėmus sprendimą vistiek praeis kažkiek laiko, kol tai bus įgyvendinta. Per tą laiką garantuotai pagrindiniame LM puslapyje bus rekomendacijos, kaip apeiti visus tuos būdus. O „ypatingai gabiems“ galima netgi bus sukurti programelę, kuri viską automatiškai padarys – pakeis kompiuterio ar maršrutizatoriaus DNS į tokius, kurie neblokuoja. Kas naudojosi, tas ir toliau naudosis. Tikimasi bent 20-30% efektyvumo. Kažin, ar tiek pasieks. Tie, kas naudojasi torentais, greičiausiai moka ir pasikeisti nustatymus. Kas nemoka – paklaus nusimanančio draugo. O jei vis tik apsigalvos ir nieko nekeis, tai menkas ir praradimas – greičiausiai ne tiek ir naudojosi.

Kitas dalykas – visiem (išskyrus kai kuriuos idealistus) aišku, kad tai tik pradžia. Toliau seks kiti p2p puslapiai, nes kaip sakė mažai gerbiamas V. S., joks torentų puslapis negali būti legalus. Na, žinant, kad jis nemoka naudotis atviro kodo programine įranga (išvis nesiorientuoja, kas jai priskiriama), ir, ko gero, muzikos klauso tik iš CD, tai nežino, kad yra krūva trekerių, kur dedami tik legalūs kūriniai. Kadangi LANVA atstovauja leidėjus, tai garantuotai bus siekiama užblokuot ir tokius resursus. Juk nemokami dalykai yra blogai vartotojams: nemokama PĮ – neišbaigta ir pilna kenkėjiško kodo, nemokama muzika – nieko verta, o be to – atlikėjai, nemokamai dalinantys savo muziką, kenkia leidėjams.

Sekantis žingsnis po torentų – youtube, google, amazon. Kodėl? Youtube galima rasti ištraukų iš lietuviškų filmų, klipų. O žinant, kad LANVA nemėgsta bendrauti su tais, kas turinį laiko, tai vietoje to, kad reikalautų pašalinti video, įpareigos uždrausti visą puslapį. Google? Juk ten tiek visko galima rast parsisiųst ir ne per torentus. Be to – jei kokia Lietuvos firmelė sukurs paieškos sistemą, google kenks jos interesams. Amazon? Pardavinėja prekes, bet nemoka mokesčių Lietuvai! Na, šitie didieji gal ir nebus blokuojami – turi per daug pinigų, kad norėtųsi su jais pyktis, tačiau pilna mažesnių, kuriuos bus pareikalauta blokuoti.

Savaime aišku, būtina bus blokuoti ir tas svetaines, kuriose aprašomi tokių idiotiškų ribojimų apėjimo būdai. Na, gal kas nors ir susiprotės, kad pirma gal reiktų reikalauti pašalinti nepageidaujamą turinį. Tačiau matant dabartines tendencijas, akivaizdu, kad jei aš parašysiu įrašą, ar kas pakomentuos, kaip pasikeisti savo DNS, bus blokuojamas visas mano puslapis, vietoje prašymo pašalinti informaciją.

Ir išvis – puslapių adresų blokavimą, o ne turinio šalinimą galima prilyginti situacijai, kai vietoje to, kad nusikaltėlį uždarytų į kalėjimą, visiems žmonėms uždraudžiama su juo bendrauti. Nusikaltėlis niekur nedingsta, tik visuomenė privalo apsimesti, kad jo nėra. LABAI logiška…

Na, bet kokiu atveju, jei galiausiai aukščiausias teismas nutars, kad blokavimas privalomas, tai iš anksto sveikinu atvykus į Lietuvos Liaudies Respubliką!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *