Evrovizijai praūžus

Šiemet buvau ne itin aktyvus ir žiūrėjau tik antrą pusfinalį, kada pasirodė lietuviai. Todėl tik apie mūsų aplinką ir pakalbėsiu…

Pirma, ką aš noriu pasakyt – InCulto daina buvo gera, pasirodymas – galėjo būt truputį geresnis, bet tai nebūtų nė kiek pagelbėję. Savaime aišku, dabar pilna „ekspertų“, kurie aiškina, kad „šūdą pasiuntėm“, „reikėjo Pilvelytę siųst“, „nesigaudom Eurovizijos standartuose“ ir panašiai. Nors didelė tikimybė, kad tokie per nacionalinę atranką arba visai nebalsavo, arba atidavė balsą už tuos pačius InCulto. Žinoma, labiau tikėtinas pirmas variantas. Tačiau iš tiesų reiktų pripažint, kad ne atlikėjuose bei muzikoje esmė. Šįkart tikrai galėjome pakliūti į finalą, jei pusfinalyje būtų nors keletas mums draugiškų valstybių. Airijos lietuviai vieni mūsų niekaip negalėtų ištempt. Reikia dar latvių ir, jei jų nuotaika gera, rusų. Šįkart nebuvo nieko. O ir pirma pozicija, kai dar retas kuris įsijungęs TV, tikrai nepadėjo. Juo labiau, sunku išsiskirt, kai pirmas kūrinys – smagus bei energingas, o sekantys – ramūs, lyriški, vienodi. Jei būtų atvirkščiai – bent 5 lėti ir tada greitas, tada visai kitas efektas.

Šiaip tai patekę į finalą nelabai pasižymėjo dainingumu. Pavyzdžiui, Armėnijos atstovė. Pirmas kadras – senukas su dūdele, antras kadras – stambiu planu parodoma atlikėjos iškirptė. Paaugliai griebia telefonus ir laisva ranka rašo sms… Izraelis. Jei jie nebūtų patekę, būtų visa Europa (ne vien Lietuva, kaip dabar) apkaltinta antisemitizmu. Geriau apsidraust. Azerbaidžanas. Na, ten papų nerodė, bet esmė aiški. O šokėjas kažkaip man ten nelabai kaip pasirodė. O šiaip tai dauguma kūrinių skambėjo taip, tarsi būtum kokiam 9-am ar 10-am praėjusio amžiaus dešimtmety. Tai taip „euroviziška“, kad net pykina. Dauguma sirgo už Turkiją. Na, kūrinys gal kiek ir įdomesnis, bet ką ten veikė tas „DJ“, bei kiti „grojantys“, iki šiol nesuprantu. Būtų palikę tik atlikėją su savo nusirenginėjančia robote, vistiek būtų suveikę. Vienas didesnių siurprizų man buvo Olandija. Tokias alubarių dainas dar kažkas leidžia į Euroviziją?

O šiaip tai kažkaip pagaliau išgryninau, kokios dainos ir atlikėjai standartiškai siunčiami į Euroviziją. Atlikėjai yra: graži mergaitė, saldus berniukas. Galimi įvairūs šių veikėjų kiekiai bei variacijos(berniukas+mergaitė, 2,3 mergaitės) bei “palaikymo” komanda(šokėjai bei pritariantys vokalai). Dainos yra: lyriška baladė apie meilę, baladė apie meilę su „bumčiku“. Visos kitos variacijos(5 vyrai, daina ne apie meilę) jau yra „nestandartas“. Kažkodėl tokio „nestandarto“ nelabai kas drįsta siųst, nors paskutiniais metais jis kartais laimi. Gal kai žmonės pavargsta nuo vienodų baladžių, jiem labai maloniai klausosi koks nors rokas („Lordi“)

Grįžtant prie reakcijos Lietuvoje po pusfinalio. Kaip ir tikėjausi, tūkstančiai komentarų, dedančių InCulto į šuns dienas. Sakytum, būtų buvę kas geriau. Esu garantuotas, antroj bei trečioj vietoj likusios dainininkės būtų pasimetusios tarp kitų tokių pat. Galbūt jei būtų pasielgę kaip Armėnija(PAPAI!!!), taškų būtų gavę kiek daugiau, bet iki finalo trūktų. Ir vėl jos būtų maišomos su žeme, drabstomos šūdais ir panašiai. Taip visada. Kiekvieną kartą siųsdami kažką į konkursą tikimės pirmos vietos, o jei nepasiseka – tai jau kalti visi, išskyrus tuos, kas rinko. Pagalvojus blaiviai – neduok Dieve laimėt mums Euroviziją. Bandydami surengt kitą konkursą, tiek skandalų sukeltumėm ir nieko nepadarytumėm, kad dar didesnę gėdą patirtumėm, nei eilinį kartą pralaimėję.

Šitas konkursas yra jaunų grupių bei šalių viltis, kad laimėjus jų muziką pastebės visas pasaulis. Nepasakyčiau. Ar dėl to, kad Estija ar Latvija laimėjo, dabar jų muziką visame pasaulyje žino? Ne. Manau retas kuris žino, kas tada išvis laimėjo(nepasinaudojus Wikipedija). Labai retai Eurovizijos laimėtojai išgarsėja kaip atskiri atlikėjai, o ne kaip valstybės atstovai. Didesnė tikimybė, būti pastebėtam, užėmus žemesnę vietą(„Brainstorm“). Ir šiaip – geroms grupėms nereikia kažkokio kvailo konkurso, kad jas pastebėtų. Yra mūsų šalies atlikėjų, kurie jau prasimušė už mūsų sienų, bet nelabai juos čia kas žino, nes žiniasklaida nemoka rašyt apie kūrybą, o ne apie skandalus. O valstybės, kuriose muzikos industrija ir šiaip yra didelė, jau seniai nežiūri į šį konkursą rimtai ir siunčia visokius debiutantus ar šiaip smulkmę. Jiems tai labiau „sudalyvaukim“, o ne „laimėkim“ reikalas. Na, pernai, kai konkursas vyko buvo Rusijoje, iš didžiųjų šalių buvo atvykę pakankamai rimtos žvaigždės(kurios nelaimėjo). Bet klausimas, ar nebuvo čia pačios Rusijos prašymu. Juk pas rusus principas „valgyt neturėsim iš ko, bet padarysim taip, kad visi išsižiotų“, tai ir norėjo rimtų žvaigždžių…

Taigi, ką aš visu tuo norėjau pasakyt. InCulto – šaunuoliai. Ir nereikia per daug rimtai žiūrėt į visą šitą farsą, o toliau daryt gerą muziką. Beje – ar jų blizgančių kelnaičių kur nors galima nusipirkt?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *