Neleiskite įteisinti visuotinio Europos piliečių sekimo

Rytoj (2024.06.19) Europos Parlamente vyks balsavimas dėl pasiūlymo, kuriuo siūloma nustatyti taisykles kovai su vaikų išnaudojimu:

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2023/740248/EPRS_STU(2023)740248_EN.pdf

Nors šis pasiūlymas ir skamba kaip turintis spręsti vaikų išnaudojimo problemą, jis to nepadaro, ir tuo pačiu sukelia daugiau problemų.

Šis pasiūlymas ruoštas už uždarų durų, nesitariant nei su visuomene, nei su kibersaugumo, nei su žmogaus teisių specialistais. Tai prieštarauja atviros Europos vertybėms.

Įgalinamas visuotinis ir visapusiškas piliečių sekimas. Kompiuterių programose, telefonų aplikacijose (tame tarpe teksto, vaizdo bendravimo programėlėse), kurios naudoja saugų šifravimą (end-to-end encryption). Toks pasiūlymas prieštarauja tiek jau seniai Europoje galiojančiam BDAR, tiek žmogaus teisėms (European human rights court says no to weakened encryption • The Register).

Suteikiant galimybę visuotinai iššifruoti ir matyti pokalbius tretiesiems asmenims, net jei tai yra teisėsauga, tuo naudosis ir piktavaliai asmenys. Saugumo situacija pasaulyje rodo, kad taip tikrai nutiks, ir tų pačių vaikų duomenys greitai pasklis “tamsiajame internete”. Taip pat asmenys iš autokratinių režimų, pasisakantys prieš savo valdžios politiką, taps lengvu taikiniu tų šalių saugumo tarnyboms.

Daugiasluoksnis, maksimaliai šiuolaikinius skaičiavimo pajėgumus išnaudojantis, nepriklausomų ekspertų audituojamas, bekompromisis šifravimas yra elektroninio saugumo pamatas. Bet kokios „galinės durys“ ir kitoks šifravimo kompromitavimas, nesvarbu kokiais kilniais tikslais prisidengiant, kelia grėsmę asmenų saugumui, finansų, gamybos, medicinos, kritinės infrastruktūros ir kitiems sektoriams, kuriuose technologijų taikymas yra egzistencijos klausimas.

Verslai, kreipiantys dėmesį į piliečių saugumą ir privatumą, trauksis iš Europos, nes negalės užtikrinti savo klientų saugumo.

Daugiau apie šią direktyvą, ir kodėl ji bloga, galite paskaityti ir čia:

https://cdt.org/wp-content/uploads/2024/06/May-2024-CDT-Europe-Feedback-on-the-Belgian-Presidencys-compromise-on-the-Regulation-on-Child-Sexual-Abuse-Material.pdf

Arba čia:

Neleiskite savo piliečiams nukentėti – nepritarkite pasiūlymui dėl sekimo įstatymo įgyvendinimo.

Šį tekstą galite siųsti europarlamentarams, kurių adresus rasite čia: https://vilnius.europarl.europa.eu/lt/meps
Bei URM atstovybei prie Europos Sąjungos: https://eu.mfa.lt/eurep/en/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *