Windows Explorer alternatyva: KDE

Linuxistai žino, kas yra KDE. Tai viena “krūčiausių” (pradžioje netgi šifravosi “Kool Desktop Enviroment” ) grafinių aplinkų Linuxui. Žinoma, kitų nuomonės gali skirtis. Pats aš jos namie nanaudoju. Tiesiog nepatinka – negaliu pasakyt, kodėl. Būna juk, kai pradedi kažką naudot, ir tai elementariai nepatinka – nesijauti gerai. Gal dar įtakoja tai, kad KDE panašiausia į patį Windows Explorer? Bent jau tuo metu, kai mėginau, buvo. O be to – tada KDE mano kompe stabdė. Ir išvis – defaultinė Ubuntu aplinka – Gnome. O žinant, kad aš tinginys, tai…

Ir štai kažkada draugas užsiminė apie projektą KDE on Windows. Tuo metu jis pasikeikė dėl kažko, aš pasijuokiau. Pamėginau pats, nepatiko, numečiau į šalį. Savaime aišku, tokius dalykus išdarinėju darbe – ten, kur tenka sėdėt ant Windows ir kai nebūna jokio įkvėpimo dirbt 🙂

Neseniai kažkur Internete vėl užkliuvau už to pavadinimo “KDE on Windows”. Pažiūrėjau… O jau ir KDE 4.3.0 paportinta. Hm… Ai – bala nematė – pamėginsiu.

Parsisiunčiau installer’į (nedidelis – tik 2 MB). Paleidau. Keletas pagrindinių opcijų. Siūlymas pasirinkti tinkamiausią serverį, iš kur siųstis paketus. Nemažai jų ten, bet Lietuvos nėra 🙁 Pasirinkau kažkokį lenkišką ftp. Paspaudžiau “Next”, išmetė progreso dielogą, ant kurio kitą, rašė, kad siunčiamas paketų sąrašas, o galiausiai tas sąrašas buvo tuščias. Hm… Atgal. Kitas ftp – same shit. Nu blyn, galvoju. Pasirinkau http. O! Veikia! Pasirinkau keletą pagrindinių paketų (labiausiai norėjau išmėgint tik tai, kaip atrodo). Next. Pranešė, kad prie mano pasirinktų paketų dar parsisiųs ir keletas priklausomybių. Praėjo kažkiek laiko, ir viskas buvo parsiųsta ir įdiegta. Ir dar pasiūlymas pasileist sistemos nustatymus. Paleidžiu, pamaigau, nieko labai nekeičiu. Atėjo laikas pamėgint, kaip veikia.

Pirmas, ir pagrindinis dalykas, kurį norėjau pasižiūrėt – dolphin failų menedžeris. Pasileidau. Na, tikrai atrodo geriau nei Windows XP Explorer. Rodo katalogų ar failų turinį (preview). Galima pasirinkt, ką rodyt, ko ne. Pamėginau atidaryt paveiksliuką. Išmetė windows’inį “Open with…” dialogą. WTF? Pasirinkau IrfanView. Išmetė klaidą, kad failas nerastas? Em… Bandau žiūrėt, kodėl… Ir randu! Kažkodėl failo adresas prasideda panašiai taip: “\C:\…”. Tas “\” pradžioje ir gadina viską. Lakstau per nustatymus – nieko apie tai nerandu. Ech… Pasileidžiu installer’į, isidiegiu “graphics” paketą. Atsiranda KDE numatyta paveikslėlių peržiūros programa. Dabar paveikslėliai pasileidžia tvarkingai.

Toliau žiūrinėju tą delfiną. Krinta į akis tai, kad katalogų adresai užrašyti Linux maniera – ne “C:\” kai windows, bet “C:/” (nepastabiems – “slash’as” į kitą pusę). Taip pat iš karto nesupratau, kodėl užvedus pelę ant ikonos, atsiranda “+”, jei failas nepasirinktas, arba “-“, jei pasirinktas. Pasirodo, čia tam, kad galima būtų pasirinkt kelis failus vienu metu, nelaikant “Ctrl”. Gal ir nieko… Ikonų dydį galima laisvai keist arba lango apačioj esančio “scrollbar’o” pagalba. Kas šiek tiek trikdo – ilgokai tenka palaukt, kol katalogas atsidaro ir parodo visus jame esančius failus.

O paskui ateina laikas vėl sėst dirbt… Reiks kada ištaikius momentą, pamėgint, kaip windozėje veikia AmaroK 🙂

P.S. Pasirodo, naujausiame KDE on Windows installer’yje nebėra AmaroK 🙁

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *