Tai kas ta per piratų partija?

Prieš keletą savaičių 15min paskelbė straipsnelį, kuriame buvo interviu su Piratų Partijos iniciatyvinės grupės atstovais. Ir aš ten buvau, alų midų gėriau, per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau. Tai yra – nors ten ir buvau, kalbėjau, nė žodžio iš manęs nebuvo pacituota. Tai nieko baisaus – kažko prasmingo, matyt, nepasakiau 🙂 Nors štai vėliau įkeltame video tai pavyko įterpt keletą žodelių…

Savaime aišku, visi komentatoriai maišė mus su šūdais, vadino nevykėliais bei dar vienais, siekiančiais valstybės pinigų. Tuo tarpu pažįstami, kas dar nebuvo susidūręs su šituodalyku, klausdavo, kokie gi mūsų tikslai. Todėl noriu čia nuo savęs (ne nuo partijos) truputį papasakoti, kas ten ir kaip, paneigti (arba patvirtinti) kai kuriuos mitus.

Kokie gi tie mūsų tikslai?

Jei trumpai, tai: žmogaus teisių bei privatumo apsauga; kultūros skatinimas neskriaudžiant nei vartotojų, nei autorių; laisvos bei atviros žinios ir atvirų standartų propagavimas. Šiek tiek daugiau galima rasti piratų partijos puslapyje. Kol kas teko šiek tiek sutraukt puslapio turinį, bet tai kita istorija, ir apie ją irgi papasakosiu kitame įraše.

Teiginys: mes eiliniai juokdariai, norintys iš valstybės pasipinigaut.

Na, bent jau mes – tie, kurie dabar susirinkę, esame tikrai ne dėl asmeninės naudos. Mums iš tiesų rūpi tos problemos, apie kurias eina kalba tiksluose. Galbūt mes jauni ir durni, bet dar pilni idealizmo ir tikėjimo savo idealais. O melžt valstybę mums tikrai nerūpi.

Teiginys: mes esame nevykėliai, susibūrę tik dėl vieno tikslo.

Na, kol kas mūsų tikslų yra mažiausiai trys. Be to – kol mūsų yra tik keletas, negalime aprėpti visko. Aišku, didesnėse valstybėse tokios „vieno tikslo partijos“ labiau priimtinos, nei Lietuvoj, kur tikimasi, kad jei jau kažkas vadinasi „partija“, tai turi turėt programą apie viską. Bet realiai, pradedant nuo mūsų pagrindinių tikslų, galima išvesti ir kitus. Kol kas mes sutelkę jėgas ties kitais dalykais.

Teiginys: mes visi esam vagys ir Lietuvą paliksim be kultūros, nes nenorim, kad autoriai uždirbtų.

Ko gero, tie, kas taip teigia, neskaitė nei pačio straipsnio, nei žiūrėjo video, ir išvis – nesidomėjo piratų partijų veikla pasaulyje. Mes teigiam, kad tas neribotas siuntimasis nėra gerai, bet represijom šiais laikais daug nepasieksi. Todėl skatinam atviras technologijas, laisvas licencijas, betarpišką autorių ir vartotojų bendravimą. Mes tikim, kad autoriai šiais laikais gali puikiai išgarsėti bei užsidirbti apsieidami be didžiųjų tarpininkų.

Kol kas didžiausia problema, kodėl mes vis dar neįsisteigėm, tai aktyvių žmonių trūkumas. Na, buvo atsiradęs vienas labai aktyvus, bet dėl jo kilo daugiau problemų, nei buvo naudos… Bet tenka pripažint, jis mus išjudino, ir, manau, dabar reikalai pajudės į priekį žymiai sparčiau 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *