Ar daugiau žmonių turėtų naudoti Linux?

Trumpas atsakymas – ne. Bent jau dabar. Kodėl taip manau? Skaitykit toliau.

Pirmiausia tai viena ar kita forma Linux jau dominuoja visur, išskyrus asmeninius kompiuterius. Serveriai, superkompiuteriai, telefonai, išmanieji prietaisai dažniausiai veikia kokio nors Linux dėka. Tuo tarpu asmeniniuose (įskaitant tuos, kuriuos suteikia darbovietės) kompiuteriuose karaliauja Windows. Na, jei dirbi IT, tai dar didelė tikimybė, kad turi kažkokį Apple produktą.

Ir Linux fanai vis svajoja, kada bus taip, kad jų mylima OS užims didesnę dalį šioje rinkoje. Ir jie turi argumentų, kodėl Linux turėtų būti labiau paplitęs. Dažniausiai tie argumentai (kaina, laisvė, ir t.t.) būna atmetami pateikiant konktraargumentus: niekas ten neveikia, viskas sudėtinga ir t.t. Šitoj vietoj linuxistai įsižeidžia, ir pradeda aiškint apie tai, kad oponentai nieko nesupranta.

Tačiau kai galiausiai gimsta kažkokia daugiau mažiau diskusija, pradada lįst dalykai, kodėl Linux nėra tinkamas eiliniam vartotojui. Ir kaip entuziastai ir paprasti vartotojai nesusikalba.

Ir vienas man kliūnančių dalykų – pačios operacinės sistemos instaliavimas…

Kažkas numeta, kad „instaliuot Linux sunkiau nei Windows“. Gal tai ir buvo tiesa prieš 10 metų, bet dabar – ne. Pats instaliacijos procesas daugeliu atvejų (nekalbu apie Arch ar Gentoo) yra žymiai patogesnis ir gražesnis. Ta prasme – diegiant Windows 11 pradiniai vaizdai (kur reikia pasirinkt diską, kodą įvest) tokie pat, kokie buvo prie Windows 7. O koks Pop!_OS realiai turi opcijas „trinti viską velniop ir instaliuot taip, kaip geriausia“ bei „instaliuot šalia to, ką turi dabar“. Po particijas knaisiotis reikia, tik jei pats to nori. Paskui tik pasirinkt, ar instaliuojant iškart atnaujinimus parsisiųst, nurodyt kur esi, ir kas esi (vartotojo vardas, slaptažodis). Ir viskas!

Bet…

Kad ir kaip ten viskas paprasta būtų – paprasti vartotojai OS nediegia. Net dauguma specialistų jų nediegia. Jie gauna kompiuterį su jau įdiegta, ir sukonfigūruota OS, visais reikalingais draiveriais ir kitu šlamštu, kurio dažnu atveju nereikia.

Taip ir turi būti. Paprastas vartotojas turi galėti naudotis kompiuteriu. Visokie konfigūravimai, papildomų dalykų diegimai turi būti paliekami specialistams. O jei jau nori pats kažką lįst daryt, būk nusiteikęs visokiems siurprizams.

Kiek atsimenu, tais laikais, kai nusipirkęs kompiuterį, Windows instaliuotis turėjai pats, žymiai daugiau buvo aiškinančių, kokie blogi tie Windowsai. Dabar, kai klientas gauna pilną komplektą, viskas stabiliau. Na, aišku ir tai, kad dirbama prie sistemos daug metų, tikrai nekenkia.

Iš kitos pusės – ne vieną atvejį žinau, kai ir paprasti vartotojai ilgai ir sėkmingai naudoja kažkokią Linux sistemą. Bet tokie atvejai turi bendrą vardiklį – kažkas (greičiausiai IT specialistas iš artimo rato) viską įdiegė, sutvarkė, pasakė „filmai – čia, nuotraukos – čia, muzika – čia, internetas – čia, žaidimėliai – čia. Daugiau niekur lįst nereikia, o jei ką – skambink“. Ir tai galima pavadint sėkmės istorija.

Taigi, kodėl aš sakau, kad nereikia, jog daugiau žmonių naudotų Linux? Nes tai vis dar yra labiau išprususių vartotojų reikalas. Bent jau pati pradžia. Pats naudojimas – kitas reikalas. Tinkamai parinkta darbastalio aplinka gali žmogui būt žymiai patogesnė. Bet iki to yra keletas žingsnių… Tai štai – ne kiekvienas turi būti specialistu.

Čia gali pasirodyti, kad aš taip sakau iš savanaudiškų paskatų – mažiau išmanančių apie kompiuterius, daugiau darbo ITšnikams. Ne visai taip. Taip – mažiau darbo būtų, jei būtų didesnis procentas kompiuterius išmanančių žmonių. Bet daugėja žmonių, kurie tik galvoja, kad supranta. Tokie kelia daugiau problemų. O IT žmonės yra tinginiai – geriau padaryt kartą ir pamiršt, nei nuolat aiškintis, ką šįkart tas „truputį suprantantis“ vėl prispaudė, kad jam niekas neveikia.

O Linux dėl savo laisvės turi nemažai dalykų, kur vartotojas gali prispaudyt nesąmonių. Kad sistemą visiškai užlauš – tikimybė ne tokia didelė(bet yra), bet sukelt paniką dėl to, kad pasirodė terminalas, o ne darbastalio aplinka, gali.

Taigi, dar kartą – aš esu už tai, kad daugiau žmonių pažintų Linux, bet to reikia ne visiems. Kol gamintojai į savo parduodamus kompiuterius masiškai nediegia Linux, tol jis nebus patraukli opcija vartotojams. Kol tai nutiks – praeis dar daug laiko, o dabar tai tegu lieka išmanančių (ir, galbūt, jų artimųjų) užsiėmimu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *