Kokie yra Linux biuro programų pasirinkimai?

Faktas, kad Microsoft Office neturi Linux versijos yra plačiai žinomas ir visuotinai priimtinas. Bet nors ir skirtas Windows, jį reikai pirkt atskirai, ir jis kainuoja brangiau, nei pati OS.

Taip pat žinomas faktas, kad dažnoje Linux distribucijoje koks nors biuro programų paketas jau būna instaliuotas.

Tai čia toks balansas gaunasi – nors Windows turi MS Offise, bet jį reikia diegti papildomai. Linux turi alternatyvas, bet kuri nors greičiausiai jau būna įdiegta su OS.

O pasirinkimų tai yra įvairių: mokamų, nemokamų, atviro, uždaro kodo, internetinių… Paprastumo dėlei pabandysiu išvardinti labiau vertus dėmesio paketus. Būtent paketus – tai rinkinius programų. Kokia atskira programa ruošti dokumentus, ir visai nesusijusi pateikčių programa nėra paketas.

Bet pirma – kas yra biuro programų paketas? Tradiciškai tokiuose yra bent trys elementai: skaičiuoklė, tekstų ir pateikčių rengyklės. Liaudiškai tariant: Wordas, Excelis ir PowerPointas. Visi kiti dalykai – papildomi, ir neprivalomi. Dar ir žiūrėsiu į tuos paketus, kurie turi bent šitas dalis.

Vienas svarbus aspektas – dabar net nebūtina turėti instaliuotą biuro programų paketą. Galima puikiai išsiversti ir su „debesų“ sprendimais. Pagrindiniai konkurentai yra Google Docs ir Office 365.

Abiem atvejais reikia turėti paskyrą. Ir nemokamai gausi ne itin daug. Kas man pasirodė keista iš pirmo žvilgsnio, tai kad Microsoft produktas siūlo mažiau galimybių, nei Google. Pvz Google leidžia parsisiųsti rengiamą dokumentą daugiau formatų (epub, rtf, txt), ir šiaip atrodo daugiau galimybių, kai yra meniu elementai, o ne tik mygtukai. Atrodo, gi Microsoft turėtų tiesiog perkelti savo ofiso programų galimybes į internetą, ir valio! Matyt, ne taip paprasta.

Dar galima paminėti Zoho Office Suite. Irgi turi tai, ką ir tie anksčiau paminėtieji. Tik vartotojo sąsaja kiek neįprasta.

Internetinių biuro programų rinkinių privalumas – prisijungi iš bet kur, viską turi „debesyse“, jei reikia – daliniesi su kitais. Visuose minėtuose sprendimuose už pinigus galima turėti įmonės paskyrą, kur prisideda dar ir daugiau dalykų: kalendorius, paštas ir visa kita. Zoho, beje, išvis siūlo CRM sprendimą, ir dar daug ko naudingo.

Bet kartais interneto nėra, o dokumentus ruošti reikia. Ir dalintis su kitais nereikia. Ir operacinė sistema – Linux…

Tokiais atvejais tikrai verta turėti įdiegtą biuro programų paketą. Ir, pasirodo, tokių sprendimų ne tiek jau ir mažai.

Ko gero, populiariausias pasirinkimas – LibreOffice. Beje, OpenOffice, nuo kurio šitas kažkada atskilo, irgi dar egzistuoja, bet nelabai jis kam beįdomus.

Iš viso LibreOffice turi 6 pagrindinius komponentus – atskiras programas: Writer – dokumentų kūrimo įrankis, Calc – skaičiuoklė, Impress – pateikčių rengyklė, Draw – vektorinės grafikos kūrimo programa, Math – matematinėms formulėms rašyti skirtas įrankis, Base – duomenų bazių valdymo sistema. Dažniausiai operacinių sistemų kūrėjai jau būna įdiegę Writer, Calc, Impress ir Draw. LibreOffice primygtinai siūlo naudoti jų formatus (odt, ods…), nes negarantuoja idealaus suderinamumo su Microsoft formatais. Bet tai kad Microsoft formatai tarp skirtingų paties Ofice versijų nelabai suderinami… Įdomesnis komponentas – Math. Jis skirtas ne skaičiavimams, bet formulių užrašymui. Kodėl jis kaip atskira programa, o ne įskiepis – man iki šiol neaišku.

Calligra Suite – kažkada buvo KDE skirtas KOffice. Nors tai ir atskirai diegiamos programos, bet kartu jos sudaro bendrą paketą. Panašiai, kaip ir LibreOffice, čia yra: Words – dokumentų kūrimo įrankis, Sheets – skaičiuoklė, Stage – pateikčių rengyklė, KEXI – duomenų bazių kūrimo ir redagavimo įrankis, Karbon – vektorinės grafikos kūrimo programa. Dar Calligra turi Plan – projektų valdymo įrankį, kurio neturi LibreOffice. Dar yra Gemini – paketas, savyje turintis Words ir Stage, bet kur vartotojo sąsaja optimizuota lietimui jautriems ekranams.

ONLYOFFICE. Tiksliau – ONLYOFFICE Desktop Editors. Brolių latvių kuriama programinė įranga. Šiaip pagrininis sprendimas yra skirtas „debesims“ ir kolaboravimui, bet dabar kalbu apie atsijungusius. Jie patys giriasi, kad yra itin gerai suderinami su Microsoft formatais. Gali būti – nesusidūriau tiek, kad galėčiau tuo įsitikinti. ONLYOFFICE siūlo dokumentų, pateikčių ir formų rengykles, bei skaičiuoklę. Ir visa tai vienoje programoje. Kitaip sakant – jei atsidarai dokumentą, atsidaro visas paketas su tavo dokumentu atskiroj kortelėj (tab’e). Beje – anksčiau paminėti paketai kortelių nesiūlo, ir viską atidarinėja naujuose languose.

SoftMaker FreeOffice vokiškas paketas, kaip ir prieš tai minėtas, siūlantis tris pagrindinius elementus: TextMaker(dokumentai), PlanMaker(skaičiuoklė), Presentations(pateiktys). Panašiai kaip ir ONLYOFFICE, teigia, kad puikiai veikai su Microsoft formatais. Nors produktas ir nemokamas, jis yra uždaro kodo, ir reikalauja licencijos, kurią galima gauti užsiregistravus jų puslapyje.

WPS Office. Ko gero, viena estetiškiausių grafinių sąsajų (GUI) iš apžvelgtų. Šalia pagrindinių elementų (dokumentai, skaičiuoklė, pateiktys) dar yra ir atskiras PDF redaktorius(neskaitant eksporto į pdf). Bet norint turėti redagavimo galimybę, reikia „premium“ paketo. Visiškai nedraugauja su odt formatais.

Paskutiniai 2 paketai yra „freemium“ modelio – gali naudotis, bet pilnam funkcionalumui reikia pirkti licenciją. Bet jie veikia Linux 🙂

Aš pats naudoju LibreOffice, nes tai yra paketas, kurį dažniausiai turi mano naudojamos distribucijos. Ir šiaip – tai viena seniausių MS Office alternatyvų(jei OpenOffice skaičiuosim kaip jo ištakas). Dar kartais ONLYOFFICE panaudoju pabandau. Tie, kurie prašo registruotis, ar pirkti kažką papildomai man irgi nelabai patinka. Su Calligra mažiau susidūręs, nes nesu didelis KDE mėgėjas.

Aišku, 90% atvejų pakanka ir to „debesų“ paketo. Bet kai reikia atsidaryt failą kompiuteryje, o ne iš el. pašto, tai aš siūlau rinktis tarp LibreOffice, Calligra ir ONLYOFFICE.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *