Šiek tiek apie darbastalio aplinkas

Kadangi bandau rašyti kiek įmanoma daugiau lietuviškai, tai ką nors pavadinime gali sutrikdyti terminas „darbastalio aplinka“. Visuotinai priimtas terminas yra „Desktop Environment“ (DE), bet aš vartosiu trumpinį DA, kad panervinčiau visokius hipsterius, pas kuriuos kas antras žodis – angliškas, reikia to, ar nereikia.

Pirmiausia – kas yra DA? Iš principo tai bibliotekų ir programų rinkinys, kuris atsakingas už pagrindinių elementų, matomų ekrane(langus, meniu, mygtukus ir t.t.) išvaizdą. Dar kitaip sakant – vartotojo patirtis (user experience, UX) priklauso nuo šito.

Kol Windows ir MacOS turi po vieną aplinką, kurių geriausiu atveju gali pakeisti spalvas, foną, Linux pasaulyje yra kitaip… Čia gali rinktis tarp krūvos DA, ir dar tas pačias konfigūruoti (dažniausiai) kaip tik nori. Dažniausiai distribucija pateikiama su kažkokia konkrečia aplinka, ir tai yra vienas iš faktorių, pagal žmonės renkasi, ką naudoti. Bet pasikeist – nedidelė problema.

Dažniausiai DA kūrėjai koncentruojasi ties kažkokiais tikslais: patogumas vartotojui, konfigūravimo galimybės, resursų optimizavimas, estetika. Dažniausiai visi tikslai nebūna vienoje vietoje, kažkam tenka skirti daugiau dėmesio, kažkam – mažiau.

Norėjau trumpai pristatyti populiariausias DA, bet jau ne kartą už mane tai yra padaryta. Štai, pavyzdžiui:

https://fossbytes.com/best-linux-desktop-environments/

Yra dar ir kitų aplinkų, bet jos ne tokios populiarios, ar bent jau ne taip dažnai aptariamos.

Tai kurią rinktis? Kaip visada – priklauso nuo poreikių ir požiūrio. Aš laikausi požiūrio, kad jei jau nori pakeisti OS, tai reikia ir vartotojo patirtį keist, todėl neimčiau kažko, kas skirta „migruoti iš Windows/MacOS į Linux“. Jei jau keist, tai viską. Todėl man labiausiai tinka GNOME. Dar Budgie visai neblogai. Na, ir KDE su savo galimybėm (man kažkodėl neprilimpa niekaip).

Jei vis tik nedrąsu, galima imti kas labiau pažįstama: MATE, Cinnamon jei ateinama iš Windows. Pantheon, Deepin – iš MacOS.

O jei jaučiama nostalgija statiems kampams, arba kompiuterio resursai nedideli – reiktų rinktis tarp XFCE ir LXQt.

Nors instaliuotis DA galima, bet patogiausia, žinoma, kai ji būna kartu su OS ir nereikia papildomai knistis. Tai čia toks trumpas sąrašiukas aplinkų, ir kokios populiariausios distribucijos su jom.

GNOME: Fedora, Ubuntu (truputį modifikuota), Pop!_OS (modifikuota), Zorin OS (stipriai modifikuota), Manjaro Gnome.

KDE: KDE Neon, Manjaro KDE, Kubuntu, Garuda KDE Dr460nized (stipriai modifikuota).

Cinnamon: Linux Mint Cinnamon edition.

MATE: Linux Mint MATE edition, Ubuntu MATE.

FXCE: Xubuntu, Zorin OS Lite, Linux Mint Xfce edition, Manjaro XFCE.

Deepin: Deepin OS.

Pantheon: elementary OS.

LXQt: Lubuntu, Garuda LXQT-Kwin.

Budgie: Solus, Ubuntu Budgie.

Šitos distribucijos pateikiamos su minėtom aplinkom, sukonfigūruotos, kad naudoti galima iškart. Yra dar kitų, kur instaliuojant OS galima pasirinkti, kokios DA norisi. Arba netgi instaliuot keletą vienu metu, ir jau tada prisijungiant rinktis. Bet čia labiau tiems, kurie mėgsta kapstytis. Paprastam vartotojui geriau duoti gatavą produktą.

Žinau, kad nelabai kuo padėjau, bet, tikiuosi, daviau bent minimalų suvokimą, kas yra darbastalio aplinka, ir su kuo ji valgoma.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *