„Neauginkime piratų“

Neseniai prasidėjo eilinė kampanija prieš piratavimą „Neauginkime piratų“. Žinoma, atkriepiau į ją dėmesį. Ir labiausiai užkliuvo ne pati kampanijos idėja (kuri kaip ir normali), bet įgyvendinimas.

Aš, kaip žinia, jau galiu skaitytis prie vyresnės kartos ITšnykų, kurie su didele dalimi programų, filmų ir muzikos susipažino ne visai legaliais būdais. Nelabai buvo kitaip. Dabar gi legalių prieinamų būdų daug, ir aš pats jau neatsimenu, kada kažką pasiėmiau neteisėtais būdais. O vaikas gauna, ko jam reikia net nežinodamas, kad galima pirataut. Bet ne apie mane čia. Apie tą kampaniją.

Man kažkodėl atrodo, kad antipiratai net stengiasi atrodyti nekompetentingi. Tai jiems vadovauja narkodileris, tai skaičius traukia iš oro, pripaišydami nulių kur jų nėra. Dabar gi… Gal pavardinsiu.

Pirmiausia, kai išgirdau per radiją reklamą, buvo ten frazė „daugiau informacijos adresu …“. Neatsiminiau tiksliai, bet lyg ir su pavadinimus susiję. Na, tai pamėginau visokias variacijas su žodžiais „neauginkime“ „piratų“ ir .lt galūne. Nieko. Pabandžiau gūglinti – randa straipsnius visuose didžiuosiuose portaluose, bet pačios kampanijos puslapio nėra. O ir tuose straipsniuose adreso nėra. Tik po kelių dienų per kažkur atradau, kad reikėjo žiūrėti .com. Kampanija Lietuvoje, skirta lietuviams, nelietuvišku domenu. Labai „intuityvu“.

Toliau – pats puslapis. Headeris nesutvarkytas – vietoje pavadinimo rašo tiesiog „Home“. Sėkmės su SEO… Dizainas nušokęs – elementai lipa vienas ant kito, vietomis net skaityt sudėtinga. Paveikslėliai parinkti iš Wix (kur ir padarytas puslapis) paveikslėlių banko, ir bent jau man niekaip nesisieja su kampanijos tema. Nebent ten kažkokia labai gili potekstė. Toks jausmas, kad arba ten darė koks moksleivis norintis pabandyti, kaip jam gausis, arba organizatoriai dar pilnai nebaigė puslapio, bet kampaniją jau paleido. Abiem atvejais tai rodytų jų nekompetenciją.

Pats puslapio turinys prašosi atskiros pastraipos…

Tikėjausi, kad bus informacijos, kokiais legaliais servisais galima naudotis Lietuvoje. Ką daryti jei norisi turinio, kurio tiekėjai pasistengė, kad pas mus jis būtų nepasiekiamas. Nieko to nėra. Yra tik eilinis paverkšlenimas, kiek daug lietuviai piratauja (nesigilinant į priežastis), ir keli labai abstraktūs patarimai: duokit vaikams pinigų turiniui, leiskit į teatrą, nepirataukit patys, auklėkit. Šituos dalykus aš ir be atskiros kampanijos žinau. O juk galėjo susitarti su turinio tiekėjais, duoti nuorodų, pasidalinti patarimais, kaip sukurti profilius vaikams. Dar už reklamą visokie Go3 ir Telia būtų primokėję. Nebūtų reikėję visko iš kultūros tarybos prašyt. Bet kaip visada – nieko naujo, nieko naudingo, nieko įdomaus. Tik lozungai.

O ir pats kampanijos turinys… Sukurti trys personažai – vaikai. Jiems duotos pravardės pagal tai, ką jie siunčiasi. Ir tiems personažams sukurti plakatai ir radijo reklamos (gal ir daugiau kas yra, bet nemačiau). Kampanija turėtų būti skirta tėvams, kad suteiktų vaikams galimybių, bet taikiniais pasirinkti vaikai. Labai profesionalu.

Tai, kiek pinigų buvo skirta šitai kampanijai iš kultūros tarybos, tai manau, kad tikrai galėjo būti panaudota kūrybiškiau ir efektyviau. Bet turim, ką turim dabar.

Kažin, ar kada nors sukurs kas kampaniją, kuri kalbės apie piratavimo priežastis, pasekmes ne tik iš vienos pusės, naujos kartos intelektinio turinio vagystes(tikrai ne visi duomenys, kuriais „treniruojasi“ dirbtinis intelektas, yra legaliai paimti), ir kaip iš tiesų spręsti problemą?

3 comments

  1. Pradedi skaityti pirmą patarimą, ir jau pirmame jo sakinyje yra 2 rašybos klaidos…

  2. Specialiai suieškojau – Kultūros taryba šitai akcijai skyrė 15000 eurų. Kažin, kokia tos sumos dalis nuėjo už svetainės sukūrimą, bet bleeee, rezultatas tikrai baisus. Viskas atrodo mėgėjiškai suklijuota per pusdienį ir čia pat pamiršta. Aukščiau paminėtos rašybos klaidos neištaisytos iki šiol. Naudingos informacijos nulis. Atrodo kaip tiesiog eilinis projektas prasimanyti pinigų už nieką. Jei tos radijo reklamos yra skirtos reklamuoti šitai svetainei, tai realiai tie 15K pinigų yra išmesti į balą.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *